Jak se správně starat o dřevěná kuchyňská prkénka: Tipy a Triky

Jak se správně starat o dřevěná kuchyňská prkénka: Tipy a Triky

Dřevěná kuchyňská prkénka jsou nejen praktickým nástrojem v každé kuchyni, ale také krásným doplňkem, který může zdobit tvé kulinářské prostředí. Správná péče o tato prkénka je klíčem k jejich dlouhé životnosti a zachování jejich kvality. V tomto článku ti představíme několik tipů a triků, jak se postarat o svá dřevěná kuchyňská prkénka tak, aby ti sloužila co nejdéle.

  1. Ruční mytí

I když se může zdát lákavé, vyhýbej se mytí dřevěných prkének v myčce nádobí. Příliš horká voda a silné čisticí prostředky mohou dřevo poškodit. Místo toho prkénka vždy myj ručně v teplé vodě s mírným mýdlem. Pamatuj se na to, že bys měl(a) prkénko ihned po použití umýt, aby se do dřeva neprosákla šťáva nebo mastnota.

  1. Nepoužívej agresivní čisticí prostředky

Při čištění se vyhýbej agresivním čisticím prostředkům, jako jsou amoniak, bělidlo nebo silná rozpouštědla. Tyto látky mohou dřevo poškodit a způsobit jeho degradaci.

  1. Olejování

Pravidelné olejování dřevěných prkének je klíčové pro udržení jejich kvality. Olej zabraňuje vysychání dřeva a vytváří ochranný film, který chrání prkénka před vlhkostí a skvrnami. Můžeš použít speciální potravinářský olej určený pro tuto účel nebo olivový olej.

  1. Vyhýbej se namáčení

Dřevěná prkénka by neměla být ponořována do vody, protože mohou vstřebávat vlhkost a deformovat se. Pokud jsou prkénka příliš znečištěná, očisti je houbou nebo kartáčem, ale v žádném případě je nepořiď do vody.

  1. Skvrny a pachy

Pokud se na prkénku objeví skvrny nebo nepříjemné pachy, můžeš je odstranit směsí jedné části citronové šťávy a jedné části soli. Tuto směs naneste na postiženou oblast, nechte působit a poté opláchněte teplou vodou.

  1. Skladování

Dřevěná prkénka by měla být skladována na suchém místě, kde není vystavena přímému slunci nebo nadměrné vlhkosti. Ideální je udržovat je ve svislé poloze, aby měla vzduch možnost cirkulovat kolem celého prkénka.

Dřevěná kuchyňská prkénka jsou ceněným nástrojem v každé kuchyni. S pravidelnou péčí a údržbou ti mohou sloužit dlouhé roky a stát se skvělým pomocníkem při přípravě jídel. Dodržuj tyto jednoduché tipy a tvoje prkénka budou vždy v perfektním stavu.